Let op! deze uitleg is bedoeld voor de importsheet “componenten basis”. Deze gebruikt u wanneer de keukenmodule geen ingrediënten en recepturen bevat maar alleen de basismodule voor de keuken. |
Inhoudsopgave
Een component is het eindproduct (gerecht) dat uit de keuken komt en geserveerd wordt aan de gasten. Voorbeelden:
Dit is de interne naam van de component. Dit is wat sales ziet in een evenement wanneer ze gerechten willen kiezen. Dit komt ook op de keukenbon. Dus wees specifiek:
Dit is de naam die op de offerte en factuur komt indien gewenst. Dit is anders dan de interne naam. Met het voorbeeld van de soepen hebben de interne namen allerlei gewichten of manier van serveren, maar de externe naam is allemaal “Huisgemaakte tomatensoep”.
Hoe wordt het product intern gezien? Voorbeelden: Portie / Liter / Kilo / Stuk / etc.
Voorbeeld van de soepen:
Dit kan of Liter of Kilo zijn. Elk gerecht, ook een broodje, heeft een gewicht. Hier bepaalt u of de component per kilo of liter afgewogen kan worden. In kolom F wordt het daadwerkelijke gewicht bijgehouden.
Dit is de standaard verkoopprijs die gevraagd wordt voor het product per producteenheid exclusief btw. Indien u meerdere prijzen voor hetzelfde product vraagt, dan hoeft u niet een los product per prijs aan te maken. Deze zal te beheren zijn i.c.m. de module “Prijslijsten”. Voeg hier alleen de standaardprijs exclusief btw toe.
Indien u geen prijs heeft omdat het niet los verkocht wordt, dan adviseren wij om dit veld niet leeg te laten. Nu kunt u bepalen hoeveel u ervoor zou moeten vragen.
Dit is de standaard verkoopprijs die gevraagd wordt voor het product per producteenheid inclusief btw. Indien u meerdere prijzen voor hetzelfde product vraagt, dan hoeft u niet een los product per prijs aan te maken. Deze zal te beheren zijn i.c.m. de module “Prijslijsten”. Voeg hier alleen de standaardprijs inclusief btw toe.
Indien u geen prijs heeft omdat het niet los verkocht wordt, dan adviseren wij om dit veld niet leeg te laten. Nu kunt u bepalen hoeveel u ervoor zou moeten vragen.
Indien u deze weet, vult u de kostprijs van het gehele gerecht hierin.
Hier geeft u aan hoeveel “Rekeneenheid” in 1 “Producteenheid” zit. Voorbeeld van de soepen:
Het is heel belangrijk om de gewichten te vullen zodat wanneer de menu’s samengesteld worden, het totale gewicht berekend kan worden. Hierdoor kunt u altijd zien of een buffet te groot of te klein is want er zijn richtlijnen over hoeveel gram 1 persoon eet tijdens verschillende momenten op de dag.
Offertecategorie is een dropdown die u zelf kunt beheren zodat u binnen uw componenten eenvoudig kunt filteren. Deze filters zijn beschikbaar bij het samenstellen van menu’s en bij het toevoegen van componenten in een evenement.
Offertecategorie is de eerste van 3 filters (Kolom J en K zijn de andere twee). Dit zal ook het filter zijn waarmee uw medewerkers gaan zoeken naar het juiste gerecht. Gebruik hier de categorieën van uw foodbook. Voorbeelden zijn hapjes, buffet, bbq, walking dinner, lunch, belegde broodjes, etc.
Bij sommige menu’s is het wenselijk om de componenten op te splitsen in onderdelen. Het is niet verplicht om deze aan te zetten. Per menu kan dit ingesteld worden. Voorbeeld voor een Buffet:
Voorbeeld van hoe het op de offerte kan komen:
Indien de commerciële offertecategorie niet gevuld is, maar de optie staat wel aan om op de offerte te zetten, dan pakt EasyParty de offertecategorie (kolom G).
Indien u op componentniveau een offertetekst wilt toevoegen die onder de component op de offerte komt, dan kunt u deze hier invullen. Vaak zien wij dat offerteteksten niet op componentniveau toegevoegd worden, maar wel op culinairniveau (menu).
Dit is de tweede filter waarop gezocht kan worden. Voeg hier streektype toe zoals Italiaans, Mexicaans, Hollands, etc.
Dit is de derde filter waarop gezocht kan worden. Voeg hier type gerechten toe zoals Hoofd, Voor, Na, etc. Deze velden zijn niet verplicht wanneer niet van toepassing. Zoals bij een Hapje (offertecategorie) is er vaak geen onderscheid in type gerechten.
Hier geeft u aan hoe u de component wilt zien binnen de keuken: per producteenheid of per rekeneenheid.
Voorbeeld van per producteenheid:
Voorbeeld van per rekeneenheid:
Deze kunt u beheren in het vierde tabblad van deze sheet. Noteer hier alle leveranciers van uw componenten (wellicht is het maar 1 – uzelf). Noteer de naam zo correct mogelijk zodat het overeenkomt met de relatie in de CRM-sheet.
Het is ook mogelijk om de componenten te sorteren per seizoen. Indien een gerecht maar een beperkt aantal maanden beschikbaar is, dan kunt u de maanden in dit veld toevoegen. De maanden kunt u scheiden met een komma. Indien een gerecht het hele jaar beschikbaar is, dan kunt u dit veld leeg laten.
Deze 14 kolommen bevatten de 14 verplichte allergenen die u als cateraar dient bij te houden. Per ingrediënt is het mogelijk om aan te geven welke allergenen deze bevatten.