Wanneer je naar plannen gaat binnen de planning, krijg je direct een overzicht met filtermogelijkheden waar onderin de planningsuitvragen vermeld staan.

We gaan in deze paragraaf onderdelen beschrijven met de daarbij komende stappen om de planning te gebruiken.

Welke verschillende planningsuitvraag zijn er


  1. Planningsuitvraag vanuit een evenement: wanneer in een evenement onder het kopje ‘Personeel’ competenties worden gekoppeld, dan worden vanuit hier planningsuitvragen gegenereerd. Deze uitvragen zijn dus altijd afkomstig uit een evenement. Klik hier voor het artikel over personeel koppelen in een evenement.
  2. Losse uitvraag: wanneer een dienst benodigd is voor zaken die niet samenhangen met een evenement, dan maak je een losse dienst aan. Op dit moment worden de kosten van deze dienst nergens verhaald omdat het nergens opgenomen is in de begroting van een evenement. Meer informatie over het toevoegen van een losse uitvraag vind je hier onder.
  3. Standaard dienst: sommige diensten komen periodiek terug, zoals bijvoorbeeld schoonmaak op maandag die elke week terugkomt. Dit zet je in als standaard dienst zodat deze altijd terugkomt. 
  4. Productieplanning: wanneer jullie de keukenproductie planning gebruiken zou je de benodigde uren in de planning kunnen importeren.

Een voorbeeld van het overzicht: hieronder wordt uitgelegd wat elke knop betekent.


Blauwe omlijning: Mogelijkheden om je planningsoverzicht completer te krijgen

Dit kun je alleen wanneer je in de keuken beschikt over de uitgebreide productieplanning

Door op deze knop te klikken, verschijnt er een waarschuwende pop-up waarin je gevraagd wordt of je zeker weet dat je de productieplanning wilt inladen.

Als je dit bevestigt, worden de uren en benodigde competenties toegevoegd, zodat je hier werknemers op kunt inplannen. De uitvragen worden dan ook getoond in het onderste scherm.

Door op deze knop te klikken krijg je een pop-up voor welke standaard dienst je de planning wilt inzetten. Wanneer je hier de keuze gemaakt hebt kun je de deze diensten bij de gewenst werknemer plannen.

Hoe werkt standaard diensten dat leggen we hier uit. 

Hiermee is het mogelijk om alle filters in te klappen. Het overzicht met planningsuitvragen wordt dan groter waardoor er meer uitvragen zichtbaar zijn.

Groene omlijning: Filtermogelijkheden


De meesten zullen van zelfsprekend zijn deze gaan we dan ook niet verder toelichten.

De twee filteropties die verder niet in EasyParty staan zijn:

Voor iedere planningsregel wordt een kleur weergegeven die je ook terug vind in de legenda. Door in je filtermogelijkheden er 1 of meerdere te selecteren worden alleen de regels met die kleur onderin getoond. 

Wanneer er geen geselecteerd wordt dan worden alle mogelijke regels getoond met de overige filter keuze.


Wat is de definities van de legenda:

Groen: Volledig gepland & geaccordeerdDe planning uitvraag is in tijd, datum en aantal volledig gepland en is geaccordeerd 
Oranje: Openstaande mutatiesWanneer een geplande uitvraag verander in tijd, datum of aantal wijzigt regel naar de kleur oranje
Rood: Niet (volledig) geplandDe planning uitvraag staat nog volledig of gedeeltelijk open
Geel: Volledig gepland, wacht op akkoordDe planning uitvraag is in tijd, datum en aantal volledig gepland en maar nog niet geaccordeerd.
Paars: Meer akkoord dan uitgevraagdWanneer meer werknemers dan nodig de dient accorderen. 


In iedere planningsregel zijn opties aangegeven die in de overige filter mogelijkheden staan. Door in je filtermogelijkheden er 1 of meerder te selecteren worden alleen de regels met die optie getoond.

Wanneer er geen geselecteerd wordt dan worden alle mogelijke regels getoond met de overige filter keuze.

Oranje omlijning: Welke mogelijkheden zijn er voor de planning


De knoppen die we hieronder uitleggen, zetten een actie uit voor de daaronder getoonde planningsuitvragen.

Een losse uitvraag voeg je toe door op de knop ‘Losse uitvraag toevoegen’ te klikken. Er verschijnt dan een pop-up waarin je de losse uitvraag kunt vormgeven.

  • Datum: vul hier de datum in waarop de dienst uitgevoerd moet worden.
  • Taak: dit staat standaard gevuld met ‘Losse uitvraag’, maar hier kun je een omschrijving voor de dienst toevoegen.
  • Competentie: geef hier aan welke competentie benodigd is voor deze dienst. Maak een keuze uit de bestaande competenties.
  • Locatie: waar moet deze dienst uitgevoerd worden? Maak hier een keuze uit de beschikbare locaties.
  • Afdeling: geef hier aan door welke afdeling de dienst uitgevoerd moet worden. Je kunt kiezen uit de bestaande afdelingen.
  • Aantal personen: vul hier het aantal personen in dat nodig is voor het uitvoeren van deze dienst.
  • Opmerking: eventuele opmerkingen of een heldere toelichting op de uitvraag kun je hier invullen.
  • Vertrek, van, tot, retour: vul hier in wanneer de werknemer moet vertrekken en beginnen met de dienst, tot hoe laat de dienst duurt en hoe laat de werknemer weer terug is. In het veld ‘Totaal aantal uur’ zie je vervolgens wat het totaal aantal uren van deze dienst is op basis van de vier bovenstaande velden.

Op het moment dat een losse dienst is aangemaakt, kun je hier werknemers op te gaan plannen.

Wanneer je op een planningsuitvraag regel staat en je klikt op deze knop dan opent het desbetreffende evenement.

Hierdoor zou je bijvoorbeeld in het evenement aanpassingen kunnen doen.

Wanneer je in de instellingen > planning > algemeen> het veld: 'Percentage maximale personeelskosten' gevuld hebt dan is het mogelijk om vanuit hier een export te draaien waarop de verdeling tussen personeelskosten en de rest van de kosten van een evenement weergegeven wordt. 

Met deze knop is het mogelijk om diensten online te publiceren of het publiceren ongedaan te maken, zodat werknemers zich zelf via het portaal kunnen aanmelden voor diensten die vanuit de planning zijn gepubliceerd.Wanneer een dienst gepubliceerd wordt, is deze zichtbaar in het portaal voor alle werknemers die voldoen aan de voorwaarden. Meer over de voorwaarden en mogelijkheden van het portaal lees je hier.

Diensten worden nooit automatisch gepubliceerd; dit is een actie die bij de planning ligt. Het publiceren van diensten kan via het overzicht van planningsuitvragen of via de details van een planningsuitvraag. Er is voortaan geen synchronisatie meer nodig om de wijzigingen die je hebt gedaan naar het portaal te versturen; dit gebeurt direct bij het maken van een wijziging (bijvoorbeeld het publiceren van een dienst).

Wanneer je hierop klikt opent er een pop-up waarin je de dagen van de standaard gepubliceerde diensten aan te passen.

Rode omlijning: Welke informatie wordt er getoond per planningsuitvraag


In de grijze balk boven de eerste regel kun je iets typen om een zoekfilter toe te passen op de onderstaande regels.

Hier wordt het type uitvraag van de weergegeven regel getoond.

Hier kun je in één oogopslag zien bij welk evenementnummer deze uitvraag hoort.

Hier wordt de status van het evenement aangegeven, zodat je ook voor evenementen die in optie staan alvast een planning kunt maken.

Per regel wordt weergegeven voor welke klant de uitvraag is.

De evenementomschrijving wordt per regel weergegeven.

Hier wordt de afkorting weergegeven van de dag waarop de dienst plaatsvindt.

De datum waarop de dienst plaatsvindt wordt per regel weergegeven.

Hier zie je voor welke locatie de uitvraag is. Dit is handig voor werknemers die niet op alle locaties werken, zodat je hierop kunt filteren.

Wanneer het selectievakje is aangevinkt, is de dienst op het portaal gepubliceerd.

Hier kun je in één oogopslag zien of er personen/uren gepland zijn en zo ja, hoeveel.

Wat is de oorspronkelijke uitvraag? Hierdoor kun je snel zien of het gepland is, zoals de uitvrager heeft aangevraagd.

Wanneer werknemers via het portaal hebben aangegeven naar dit evenement te willen gaan, maar de beschikbare diensten al zijn volgeboekt, kunnen ze op de reservelijst worden geplaatst. Het aantal personen dat dit betreft, wordt hier weergegeven.

Hier worden de gevraagde competenties weergegeven.

Wanneer de dienst bevestigd is door de werknemer of handmatig door de planner, wordt het selectievakje aangevinkt.

Hoe zorg je er nou voor dat de dienst ook ingepland wordt met een werknemer.


Wanneer je dubbelklikt op een dienst, opent er een pop-up van de betreffende dienst op het tabblad "Details". In de onderstaande afbeelding zijn de verschillende tabbladen blauw omlijnd. (De overige tabbladen worden verderop in de uitleg over het detailtabblad behandeld.)

In deze pop-up kun je de werknemer(s) inplannen. We hebben de uitleg over dit scherm onder de afbeelding uitgewerkt:

Groene omlijning: Mogelijkheden om acties voor de dienstregel in te zetten. 


Met deze knop geef je aan dat de dienst volledig is ingepland.

Met deze knop geef je aan dat de tijden zijn bevestigd en goedgekeurd door de werknemer.

Wanneer je in een planningsuitvraag bent, kun je op deze knop klikken. Hierdoor opent er een pop-up met openstaande planningsuitvragen (diensten) van hetzelfde type.

Als je de gewenste planningsuitvraag (dienst) selecteert, waarvan de invulling overeen moet komen met deze, worden de tijden en datums automatisch aangepast op basis van de tijd en datum van deze uitvraag.

Bovendien worden de goedkeuringen teruggezet naar de oorspronkelijke waarden.

Wanneer je in een planningsuitvraag bent, kun je op deze knop klikken, waarna er een pop-up opent met openstaande planningsuitvragen (diensten) van hetzelfde type.

Als je de gewenste planningsuitvraag (dienst) selecteert waarvan de invulling overeenkomt met deze, worden de tijden en datums automatisch aangepast op basis van de tijd en datum van de uitvraag.

Daarnaast worden de goedkeuringen teruggezet naar de oorspronkelijke waarden.

Met deze knop kun je in één keer de reistijd voor de geplande werknemers berekenen. De reistijd wordt berekend met behulp van de Google Maps API, waarbij de vertrektijd wordt vastgesteld op basis van de hoofdlocatie. Voor de retourtijd wordt hetzelfde aantal minuten aangehouden als voor de vertrektijd.

Wanneer het vinkje "Rechtstreeks" is aangevinkt, wordt het adres van de werknemer gebruikt voor de berekening.

Om gebruik te maken van de Google Maps API, moet je een abonnement afsluiten bij Google.

Oranje omlijning: Informatie + mogelijke werknemers voor de geselecteerde dienst


Hier worden alle details van de planningsuitvraag voor het evenement weergegeven.

Type: Dit geeft aan waar de planningsuitvraag vandaan komt.
Competentie: Hier wordt aangegeven welke competentie vereist is voor deze planningsuitvraag.
Datum: De datum waarop de dienst plaatsvindt.
Vertrek/Van/Tot/Retour: De tijden van de te plannen dienst worden hier aangegeven.
Kostenplaats: Op welke kostenplaats het type uitvraag staat vermeld.
Aantal: Dit geeft een totaaloverzicht van het aantal personen/uren en reeds geplande uren.
Publiceren op portaal: Wanneer het vinkje is aangevinkt, kunnen werknemers zich inschrijven via het portaal.

Hier worden de standaardwaarden van de planningsuitvraag automatisch ingevuld. Je kunt deze echter aanpassen om met de zoekfilters een breder bereik te creëren.

Bijvoorbeeld door een van de selectievakjes of filters toe te passen, of door de standaardwaarden leeg te maken. Hierdoor worden er meer werknemers geladen, of juist minder. 😉

Hier worden alle werknemers weergegeven die beschikbaar zijn op basis van de filtering.

Daarnaast bevat dit overzicht informatie over de werknemer, zoals of hij/zij beschikt over een BHV-certificaat, sociale hygiëne, contracturen en de stand van de uren.

Wanneer je een werknemer selecteert, wordt hier de reeds ingeplande dienst weergegeven.

Rode omlijning: Evenement details


Hier wordt de evenementinformatie weergegeven. Daarnaast zijn er twee velden beschikbaar voor het toevoegen van opmerkingen.

Opmerking intern: Wanneer je een opmerking in het evenement typt, verschijnt deze hier. Als je een opmerking hier invoert, wordt deze weergegeven in het evenement in EasyParty, maar niet in het portaal.

Evenementopmerking getoond op portaal: Deze opmerking verschijnt in het portaal, zowel in de geplande dienst als in het evenement.

Wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in de dienst, kun je deze naar de werknemer e-mailen voor een nieuwe accordering.

Hoe je deze e-mail opstelt, lees je hier, kijk naar de stukken: Algemene e-mail instellingen & E-mail teksten

Wanneer je op deze knop klikt, worden de andere drie opties zichtbaar.

Zegt het al door op deze knop te klikken worden de onderstaande regels geselecteerd.

Daarnaast kun je de geplande werknemers per e-mail vragen om de dienst te accorderen.

Hoe je deze e-mail opstelt, lees je hier, kijk naar de stukken: Algemene e-mail instellingen & E-mail teksten

LET OP: Dit werkt alleen als je beschikt over de Google Maps API. Hiervoor moet je een abonnement bij Google afsluiten.

Wanneer je op deze knop klikt, wordt automatisch de reistijd berekend via de Google Maps Routeplanner.

Als er wijzigingen zijn aangebracht, kun je met deze knop deze doorvoeren en aangeven hoe de goedkeuring verwerkt moet worden.

LET OP: Hiervoor moet je beschikken over de module rittenplanning.

Wanneer je op deze knop klikt, maak je in het evenement een rit aan die gepland kan worden in de rittenplanning.

Vergeet ook niet rekening te houden met een reservering van een werknemersauto.

Wanneer je dubbel klikt op een werknemer dan opent het werknemer-beheer van de geselecteerde werknemer 


Tabblad Mutaties


In dit tabblad worden alle mutaties weergegeven. Je kunt de filtering gebruiken om naar specifieke onderdelen te zoeken.


Tabblad Logboek


In dit tabblad worden alle aanpassingen in de planning vastgelegd, en je kunt ze hier ook terugvinden.