In de tabblad zie je hoe het evenement financieel is opgebouwd.
In deze paragraaf nemen we je mee in de werkwijze hoe een evenement uiteindelijk financieel is ingericht en dat je dit hier kunt controleren en aanpassen voor het het evenement gefactureerd wordt.
Voordat jullie kunnen gaan facturen en onderstaande stappen/uitleg kunnen gaan gebruiken voor een factuur dienen de financiële instellingen zijn ingericht, de uitleg hierover tref je: 5.4 Financiële administratie
We spreken 1 datum af waarop we compleet overgaan met facturatie op EP. De reden hiervoor is dat het verplicht is om oplopende factuurnummers te hebben. Om ervoor te zorgen dat dit mogelijk is is het dus belangrijk dat er vanuit één plek gefactureerd wordt, EP. In EP kun je aangeven welk nummer de eerstvolgende factuur moet krijgen. Dit stel je in op de dag dat je overgaat op facturatie via EP omdat je dan weet welk nummer de laatste factuur heeft gehad. (laten zie dat dit kan bij instellingen > financieel > Adminstratieve instellingen) In EP is het alleen mogelijk om nummers te gebruiken, dus geen tekens. Sommige bedrijven maken gebruik van factuurnummers als 00002019-1, dit kan niet in EP. In dat geval moet je de factuurreeks wijzigen. Dit mag van de belastingdienst in 2 gevallen, namelijk:
- 1x per jaar op het einde/begin van het boekjaar
- Wanneer je kunt aantonen bij de belastingdienst dat het noodzakelijk is om te wisselen, bijvoorbeeld wanneer je gebruik gaat maken van een nieuw systeem.
Wanneer je factureert vanuit 2 verschillende plekken (waarvan 1 via EP is) dan kun je in EP aangeven vanaf waar je factuurnummers gaan oplopen.
Ik regel dat alle conceptfacturen die EP heeft gegenereerd van de evenementen die jullie reeds hebben aangemaakt worden verwijderd tot die datum zodat jullie dan kunnen beginnen met een lege facturatiemodule. Dit werkt fijner voor het overzicht.
Wat zijn de stappen:
Wanneer jullie het gehele evenement met de gewenst invulling hebben opgevoerd, wordt hier een begroting of wel een financieel overzicht over gevormd.
- Allereerst evenementdetails behandelen
- Administratieve gegevens: kostenplaats, inkoopordernummer, niet factureren, facturatieopmerkingen.
INCL en EXCL BTW factureren
- EXCL: alle prijzen in ep zijn excl. Btw gevuld. Dus wanneer je een pakket met btw laag verkoopt voor 3,- dan komt op de begroting + factuur nog 0,18 cent bij.
- Totaalsom van de btw wordt in een keer toegevoegd
- Oranje balk bovenin
- INCL: alle prijzen zijn incl btw gevuld. Dus wanneer je een pakket verkoopt voor €3,- dan wordt de btw berekend op basis van de vekroopprijs, ep zal t excl bedrag berekenen.
- Minder rendement op het evenement
- Groene balk bovenin
- EXCL: alle prijzen in ep zijn excl. Btw gevuld. Dus wanneer je een pakket met btw laag verkoopt voor 3,- dan komt op de begroting + factuur nog 0,18 cent bij.
- Daarna door evenement heen klikken en laten zien dat er zaken aan gekoppeld zijn die bepalen wat er in de offerte en factuur komt
- Dan financieel overzicht helemaal toelichten
- Kortingen
- Evenmentkorting
- Korting per regel (hoofdregel en subregel)
- Korting opnieuw inzetten
- Afdrachten
- Comissies
- Samengepakt weergeven
- Voorschot factureren
- Conceptfactuur
- Financieel vrijgeven > op slot zetten evenement
- Nacalculatie
- Periodefactuur: meerdere facturen maken van één evenement.
- Kortingen
Opsomming blijft altijd staan ook de korting op evenement niv.
Tevens zie ja altijd onder of dat er verstuurde/gegenereerde facturen zijn/
Niet te factureren evenementen
Hier zie je een overzicht van alle evenementen die aangemerkt zijn als ‘Niet te factureren’. Vanuit hier kun je de evenementen financieel afhandelen zodat ze dicht staan. Deze extra stap is toegevoegd
Tabbladen financieel
Menubalk financieel