Een component is een gerecht. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een component het eindproduct (gerecht) is dat uit de keuken komt en geserveerd wordt aan de gasten. Het component wordt gevuld op de manier zoals de keuken het gerecht uitlevert.
Componenten worden per portie gebouwd. Dit betekend dat het gewicht overeen moet komen met hoe het gerecht de keuken verlaat, inclusief garnering, etc. De componenten worden vervolgens gekoppeld aan de culinaire invullingen om de menu's samen te stellen.
De meeste componenten hebben jullie via de importsheets in het systeem gevuld, maar je zal in de loop van de tijd merken dat je nog gerechten mist.
Waar maak je componenten van?
Componenten zijn alle gerechten die in je verkoopt en in je foodboek/brochure staan.
Het aanmaken van een componenten
Open EasyParty en ga naar: Keuken > Componenten Klik op de knop:
In het tabblad Eigenschappen worden alle component details gevuld. De belangrijkste velden lichte we toe. In de uitgebreide toelichting LINK worden alle velden uitgelegd.
Uitleg belangrijkste velden Componenten
Wat is de interne naam/omschrijving van dit gerecht die jullie intern communiceren?
Dit is wat sales ziet in een evenement wanneer ze gerechten willen kiezen. Dit komt ook op de keukenbon. Dus wees specifiek en voeg hier zo veel mogelijk informatie toe zodat het voor iedereen in het bedrijf duidelijk is welk product bedoeld wordt:
Tomatensoep is niet voldoende want er zijn verschillende soorten tomatensoep.
Tomatensoep – buffet
Tomatensoep – walking dinner
Tomatensoep – voorgerecht
Het onderliggende recept is hetzelfde maar de eindproducten die de keuken verlaten zijn anders omdat het om andere manier van serveren gaat. Bijvoorbeeld een voorgerecht is een bord van 220 ml soep terwijl een walking dinner gerecht een glas van 150 ml soep is.
Je kunt er voor kiezen om voor ieder gerecht een afkorting te zetten onder welke categorie het gerecht valt zodat ze in EasyParty allemaal onder elkaar komen te staan. Bijvoorbeeld, alle voorgerechten beginnen met VRG, hoofdgerechten met HFG, lunches met LUNCH, etc.
Tip: Houd voor alle producten dezelfde structuur voor de benaming aan en zet de hoofdomschrijving vooraan.
Wat is de naam/omschrijving van dit gerecht die jullie naar de klant communiceren op de offerte en de factuur?Dit is anders dan de interne naam.
In welke eenheid zien/rekenen jullie dit gerecht? Voorbeelden: Portie / Liter / Kilo / Stuk / etc.
De verschillende eenheden zijn te beheren met de . Hier kun je nieuwe eenheden aanmaken en verwijderen.
Zien je het gerecht in liters of in kilo's?
Elk gerecht, ook een broodje, heeft een gewicht. Hier bepaal je of de component per kilo of liter afgewogen kan worden. In het veld 'Eenheidsgewicht' wordt het daadwerkelijke gewicht ingevuld.
Wat is de standaard verkoopprijs per producteenheid die gevraagd wordt voor het gerecht (excl. BTW)?
Voor verkoopprijzen geldt het volgende:
Als je geen prijs hebt voor het gerecht omdat het niet los verkocht wordt, dan adviseren wij om dit veld toch te vullen. Nu kun je bepalen hoeveel je ervoor zou moeten vragen.
Als je inclusief prijzen communiceert naar bijvoorbeeld particulieren klanten adviseren we deze kolom ook te vullen.
Als je meerdere prijzen voor hetzelfde product vraagt, dan hoef je geen los product per prijs aan te maken. Deze zijn te beheren in Locaties > Prijslijsten. Voeg hier alleen de standaard toe.
Wat is de standaard verkoopprijs per producteenheid die gevraagd wordt voor het gerecht (incl. BTW)?
De opbrengst wordt automatisch gevuld wanneer je de inhoud vult. Hier wordt ingevuld wat het aantal Producteenheid per Rekeneenheid is.
Hoeveel Rekeneenheid (kilo's of liters) zit er in één portie van het gerecht?
Het is belangrijk om de gewichten te vullen zodat wanneer de culinaire invullingen samengesteld worden, het totale gewicht berekend kan worden. Hierdoor kun je altijd zien of een menu of buffet te groot of te klein is. Er zijn richtlijnen over hoeveel gram een persoon eet tijdens verschillende momenten op de dag.
Onder welke categorie valt dit gerecht?
Deze filters zijn beschikbaar bij het samenstellen van menu’s en bij het toevoegen van componenten in een evenement.
Offertecategorie is de eerste van 3 filters (Streektype en Gerechttype zijn de andere twee). Dit zal ook het filter zijn waarmee je gaat zoeken naar het juiste gerecht.
De verschillende categorieën zijn te beheren met de . Hier kun je nieuwe categorieën aanmaken en verwijderen.
Als je een offertetekst wilt toevoegen aan een gerecht, dan kun je dat hier toevoegen. Vaak worden offerteteksten op culinairniveau toegevoegd (i.p.v. op componentniveau).
Hoe zien jullie het gerecht binnen de keuken? Per producteenheid of per rekeneenheid?
Als je een component wilt zien per producteenheid dan zet je het vinkje AAN
Als je een component wilt zien per rekeneenheid dan zet je het vinkje UIT
Voorbeeld
Uitgebreide uitleg
Wil je een uitgebreide uitleg van alle velden bij het toevoegen van een component, klik dan op deze LINK