Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina historie

Versie 1 Volgende »

n dit artikel wordt de werking van culinaire invullingen toegelicht voor de basis keukenmodule.

Inhoudsopgave


Opbouw culinair


Een culinaire invulling bestaat uit één of meerdere componenten. Het is een samengesteld menu die uw salesmedewerkers eenvoudig kunnen selecteren in een evenement. De samenstelling wordt door de keuken bepaald, met gewichten per component, zodat sales direct een offerte kan opstellen zonder te wachten op terugkoppeling uit de keuken. Het is wel mogelijk om de samenstelling op evenementniveau aan te passen indien benodigd o.b.v. de wensen van de klant.

Culinaire invullingen worden per persoon gebouwd. Dit betekent dat de aantallen van de onderliggende componenten totaliseren naar een volledig portie voor 1 persoon. Wanneer een culinaire invulling gekoppeld wordt aan een programmaonderdeel in een evenement, dan wordt het culinair direct vermenigvuldigd met het aantal gasten. Zo staat de invulling dus meteen goed.

Culinair toevoegen


U kunt culinaire invullingen zelf toevoegen door op de knop 'toevoegen' te klikken. U dient vervolgens de volgende velden te vullen:

Eigenschappen


  • ID: bij het aanmaken van een culinair kent EasyParty een ID toe. Dit nummer is uniek in heel EasyParty en niet aanpasbaar.
  • Culinairnaam: dit is de interne naam van de culinaire invulling. Dit is wat sales ziet in een evenement wanneer ze een culinaire invulling willen kiezen. Zorg ervoor dat deze omschrijving voor iedereen helder is en hetzelfde betekend.
  • Culinaircategorie: het veld culinaircategorie is een drop-down die u zelf kunt beheren, zodat u binnen uw culinaire invullingen eenvoudig kunt filteren. In een evenement kunt u zoeken naar een culinaire invulling uit een specifieke categorie.
  • Commerciële naam: dit is de naam van het culinair die op de offerte en factuur komt te staan. Deze naam is anders dan de interne naam. Een interne naam van het buffet kan bijvoorbeeld zijn: barbecuebuffet t/m 25 personen. Maar de naam op de offerte & factuur moet zijn: barbecuebuffet deluxe. Deze naam voert u dan bij de commerciële naam in.
  • Verkoopprijs exclusief en inclusief: dit is de standaard verkoopprijs die gevraagd wordt voor het product per producteenheid. Of de verkoopprijs exclusief of inclusief wordt gehanteerd in het evenement stelt u per evenement in.
  • Kostprijs: de kostprijs kunt u zelf niet invullen. Deze wordt automatisch berekend op basis van de kostprijzen van de onderliggende componenten.
  • Offertetekst: de tekst die u hier invult komt terug in de offerte onder de commerciële naam. Dit kan een aanvullende tekst zijn, bijvoorbeeld bij een hapjesbuffet kunt u de volgende offertetekst toevoegen: 'We zullen onderstaande hapjes presenteren'.
  • Check-box ‘Opnemen in offerte’: indien u deze check-box aanvinkt komt de culinaire invulling met offerte tekst terug in de offerte. Indien deze check-box niet is aangevinkt, komt de hele culinaire invulling niet terug in de offerte.
  • Check-box ‘Onderliggende onderdelen in offerte’: indien u deze check-box aanvinkt komen alle componenten die zijn gekoppeld aan de culinaire invulling terug in de offerte. Wanneer deze check-box niet is aangevinkt dan komt enkel de naam van de culinaire vulling incl. offertetekst terug, zonder de componentnamen.
  • Check-box ‘Offertecategorie tonen’: indien u deze check-box aanvinkt komen de offerte categorieën die zijn gekoppeld aan de componenten terug in de offerte. Indien deze check-box niet is aangevinkt komen de offerte categorieën die zijn gekoppeld aan de componenten niet terug in de offerte. Voor meer informatie over het beheren van offertes kunt u het artikel offertebeheer - algemene werkwijze lezen.
  • Streektype: dit is de tweede filter waarop gezocht kan worden. Voeg hier, indien van toepassing, streektypes toe zoals Italiaans, Mexicaans, Hollands, etc.
  • Gerechttype: dit is de derde filter waarop gezocht kan worden. Voeg hier type gerechten toe zoals Hoofd, Voor, Na, etc. Deze velden zijn niet verplicht en hoeven niet gevuld te worden indien deze niet van toepassing zijn. Bij bijvoorbeeld een Hapje (offertecategorie) is vaak geen onderscheid in gerecht types.
  • Interne opmerking: dit veld is puur ter info t.b.v. de gebruiker en wordt nergens anders getoond.

Materialen


Onder het tabblad ‘Materialen’ krijgt u een overzicht van alle materialen die gekoppeld zijn aan een recept of component. Indien u over de basis keukenmodule beschikt kunnen materialen alleen aan onderliggende componenten gekoppeld zijn. Dit is puur ter info en u kunt hier niets in wijzigen. Wel kunt u zien hoeveel stuks er zijn gekoppeld en of het terug komt op de keukenbon of de picklijst.

Allergenen


Hier worden alle allergenen weergegeven die in deze culinaire invulling aanwezig zijn. Dit wordt bepaald in de componenten.

Foto


U kunt hier een foto toevoegen, deze foto wordt dan getoond in de offerte onder de culinaire naam. Deze foto neemt automatisch de breedte van de pagina aan.

Tip: maak gebruik van banners, dus meerdere foto's naast elkaar. Omdat de foto de breedte van de pagina aanneemt wordt één foto al snel heel groot. Een banner daarin tegen is sowieso al een brede afbeelding. Bijvoorbeeld:


Kosten


Hier krijgt u een overzicht van de kostprijs per culinaire invulling. Deze kostprijs wordt bepaald op basis van de kostprijs van de onderliggende componenten.

Onderliggende onderdelen


U ziet hier welke componenten er gekoppeld zijn aan deze culinaire invulling.

Logboek


In het logboek kunt u zien wie iets heeft aangepast en wat er is aangepast in de culinaire invulling. Dit kan van pas komen wanneer iets fout gaat. In het logboek kun je dan terugvinden waardoor dit komt en welke gebruiker dit heeft gedaan.

Voedingswaarden


Hier worden de voedingswaarden weergegeven die berekend zijn door alle ingrediënten die gekoppeld zijn aan de recepten en componenten in deze culinaire invulling.

Voorbeelden van verschillende soorten culinaire invullingen


Voorbeelden van culinaire invullingen zijn:

  • BBQ standaard
  • Broodjesschotel “de luxe”
  • 4 gangen diner winter
  • Hapjes luxe (keuze van 4 uit 7)
  • Streekbuffet
  • 12-uurtje Lunch
  • Mexicaanse live-cooking
  • Dessert buffet

Indien u bij een vaste locatie een banqueting map heeft met bestaande buffetten waar de klant uit kan kiezen dan is het verstandig om deze per buffet als culinaire invulling toe te voegen. Zo kunt u eenvoudig en snel offertes maken zonder na te denken over de culinaire invulling en nog veel belangrijker de hoeveelheid.

Uitleg over hoe culinaire invullingen in een evenement gebruikt worden


Culinaire invullingen kunt u koppelen aan een programmaonderdeel. Het is niet mogelijk om een culinaire invulling te koppelen zonder een programmaonderdeel. Nadat u een programmaonderdeel aan een evenement heeft toegevoegd kunt u een culinaire invulling koppelen. U kunt op 3 manieren een culinaire invulling toevoegen:

  • Toevoegen: middels de knop toevoegen kunt u een bestaande culinaire invulling toevoegen aan een programmaonderdeel. Een zoekscherm wordt geopend waarna u kunt zoeken op naam, categorie, seizoen, streektype, gerecht en prijs. U kunt echter ook selecteren op kenmerk en/of allergenen. Deze gegevens heeft u ingevuld bij het aanmaken van een culinaire invulling in de keukenmodule.
  • Leeg culinair invoeren: het is ook mogelijk om een leeg culinair in te voeren. Wanneer een uniek maatwerk pakket wordt verkocht is het verstandiger om deze als leeg culinair toe te voegen in een evenement dan in het stambestand omdat deze wellicht maar eenmalig verkocht wordt. Onder een leeg culinair hangen vanzelfsprekend geen componenten, deze dienen nog toegevoegd te worden. Daarom is het belangrijk om de ‘culinairdetails’ te bewerken, zoals de interne omschrijving, commerciële naam en de verkoopprijs per stuk. Daarnaast moeten componenten toegevoegd worden aan deze culinaire invulling. Zorg ervoor dat de juiste hoeveelheid per component wordt gekoppeld, wanneer een component wordt toegevoegd wordt er namelijk altijd 1 producteenheid toegevoegd (dus 1 stuk, portie, kilo, etc. afhankelijk van hoe het component opgebouwd is). Dit is heel eenvoudig te controleren doordat de kolom ‘totaal comp’ het totaal gewicht van alle componenten per eenheid bij elkaar optelt. In deze kolom kunt u altijd controleren of u voldoende eten voor één persoon meeneemt.
  • Snelle invoer: snelle invoer gebruikt u wanneer u alleen een component toe wilt voegen, zonder pakket. Wanner u op 'Snelle invoer' klikt wordt een zoekscherm geopend. In dit zoekscherm kunt u zoeken naar componenten, u kunt hier zoeken op naam, categorie, seizoen, streektype, gerecht en prijs. U kunt echter ook selecteren op kenmerk en/of allergenen. Deze gegevens heeft u ingevuld bij het aanmaken van een component. Hierdoor wordt het gekozen component toegevoegd als culinaire invulling. De interne naam, commerciële naam en verkoopprijs die zijn gevuld bij het component worden overgenomen naar culinaire details. Het is mogelijk om culinaire invullingen te kopiëren of te verplaatsen naar een ander programmaonderdeel. Tevens kunt u de volgorde van meerdere culinaire invullingen onder een programmaonderdeel wijzigen middels de pijltjes in de functiebalk.



  • Geen labels