Relaties kunnen particulier, zakelijk of een leverancier zijn. In dit hoofdstuk lees je hoe deze verschillende soorten relaties aangemaakt kunnen worden en wat je allemaal kunt vullen bij deze relaties.
Het toevoegen van relaties
Open EasyParty en ga naar CRM
Klik op de knop of
- Hieronder wordt uitgelegd wat de verschillende types relaties doen, twijfel je of je een relatie of een leverancier moet toevoegen? Lees dan eerst die toelichting.
In het tabblad 'Eigenschappen' worden alle details gevuld. De belangrijkste velden lichte we toe. In de uitgebreide uitleg worden alle velden uitgelegd.
De blauwe velden zijn verplicht om te vullen, de overige velden niet. Als je bijvoorbeeld niks met marketing gaat doen, dan is het ook niet nodig om de marketinggegevens op te halen en te vullen.
Uitleg belangrijkste velden tabblad Eigenschappen
Uitleg tabblad Adressen
Bij adressen vul je altijd minimaal 3 adressen, namelijk:
Bezoekadres: is het hoofd/bezoek adres van de klant
Postadres: is benodigd als ‘verstuuradres’ voor bijvoorbeeld de offerte.
Indien je geen apart postadres hebt, dan kun je het bezoekadres kopiëren.
Factuuradres: is benodigd voor het aanmaken van de factuur voor de relatie.
Indien je geen apart factuuradres hebt, dan kun je het postadres kopiëren
Bij het vullen van de adressen kun je gebruik maken van de postcodezoeker. Kies voor 'Toevoegen' en dan vervolgens zoek postcode. De manier waarop u hier uw postcode vult wordt ook gehanteerd in de rest van EasyParty.
Bij particulieren klanten zullen in veel gevallen alle 3 de adressen hetzelfde zijn.
Uitleg belangrijkste velden tabblad Contactpersonen
Let op!
Wie vul je als contactpersoon?
- Wanneer je relatie ook direct je contactpersoon is wanneer je bijvoorbeeld voor iemand zijn verjaardagsfeestje een evenement organiseert, dan kun je als contactpersoon dezelfde gegevens vullen als bij de relatie.
- Als je te maken hebt met een bedrijf dan kan de contactpersoon een afdeling zijn. Bijvoorbeeld de afdeling crediteuren waar altijd de facturen naar toe verzonden moeten worden.
Hier kun je contactpersonen toevoegen aan de relatie. Dit kan een fysiek persoon zijn of een afdeling (bijvoorbeeld de administratie).
- Geslacht: in dit veld kunt u aangeven of het een man of vrouw betreft. Wanneer het om een afdeling gaat dan kunt u hier de optie n.v.t. kiezen.
- Geachte: dit genereert EP automatisch wanneer de voornaam, voorletters, tussenvoegsel en achternaam zijn gevuld. Hier kunt u zelf niks in wijzigen.
- Titel: u maakt alleen de keuze voor een titel wanneer een contactpersoon een bepaalde titel heeft. Denk hierbij aan ingenieur, professor, baron, etc. Let op dat u hier dus geen titels gaat aanmaken als meneer, mevrouw, etc. Deze voegt EP namelijk zelf al toe zoals u in het veld ‘geachte’ kunt zien.
- Voornaam/Voorletters/Tussenvoegsel/Achternaam/Telefoonnummer/Mobiel/Fax/E-mailadres/Geboortedatum: deze velden spreken voor zich.
- Contactpersoontype: in dit veld kunt u aangeven wat deze contactpersoon voor jullie is, bijvoorbeeld de prouctmanager. Dit komt dus vaak niet overeen met de daadwerkelijke functie van deze persoon.
- Twitter/LinkedIn: deze velden geven u de optie om het Twitter account en het LinkedIn account van uw contactpersoon te koppelen in EP. Dit heeft verder geen functies.
- Financieel contactpersoon: indien een relatie meerdere contactpersonen heeft kunt u middels dit vinku aangeven wie de financiële contactpersoon is. Deze persoon ontvangt dan de facturen e.d. Dit betekent dat ongeacht welke contactpersoon is gekozen op evenementniveau, de factuur wordt geadresseerd aan de financieel contactpersoon. Indien meerdere personen financieel contactpersoon zijn geldt dat de persoon de op evenementniveau gekozen wordt als contactpersoon ook de financieel contactpersoon is.
- Mailing ontvangen: deze functie heeft te maken met de AVG wet. Wanneer dit aangevinkt wordt openen 3 nieuwe velden waarin u kunt verwerken wanneer en hoe iemand toestemming heeft gegeven om mails te ontvangen.
- Afdeling & Functie: hier kunt u aangeven op welke afdeling de contactpersoon werkt en wat zijn of haar functie is. Dit is alleen ter info.
- Opmerkingen: in dit veld kunt u opmerkingen kwijt over de contactpersoon. Hier wordt verder niks mee gedaan door EP.
- Privégegevens: deze gegevens spreken voor zich. Deze gegevens weet u waarschijnlijk vaak niet, dan mogen deze velden leeg blijven.